Matsutake Mushroom

Matsutake Mushroom

Japon yemek kültüründe 1000 yildan fazla bir süredir bulunan mantarlar arasinda özellikle matsutake dedikleri sedir mantari çok degerlidir. Milattan sonra 750’lerde yazilmis bir siirde sedir mantarinin insan sagligi için yararli ve önemli bir gida maddesi oldugundan övgüyle söz edilmektedir.
 
13 ve 17. Yüzyillarda asalet ve zenginligin bir göstergesi olan sedir mantari varlikli toplumlarda önemli yere sahip kisilerin birbirlerine özel günler için veya yaptiklari özel ziyaretler sirasinda verdikleri bir hediyeydi. Ayni yüzyillarda Japon sarayinda sadece hükümdarin yakin çevresinin bu mantardan yemesine izin verilmis, diger saray çalisanlarina ise mantari yemeleri yasaklanmistir.
 
20. yüzyilin baslarina kadar sedir mantari verimliligin, üretkenligin ve mutlulugun bir simgesi olarak görülürken Japon halki günümüzde de bu mantar türüne çok önem ve deger vermekte, hatta inançlari geregi bu mantari yemektedirler. Bu sebepten, sedir mantarini ünyanin birçok bölgesinden ve önemli miktarlarda  Türkiyeden ihracat ile almaktadirlar.
 
Türkiye ise bu mantar çesidini sadece Japonya’ya ihraç etmektedir. Antalya, Adana, Izmir, Mugla ve Çanakkaleillerinde bulunan ihracatçi firmalar tarafindan gerçeklestirilen ihracat için sedir mantari dag köylerinde yasayan halk tarafindan toplandiktan sonra 1 gün içinde ihracatçi firmaya ulastirilmakta, firmalarca yapilan özel paketlemeden sonra uçaklar ile Japonya’ya ihraç
edilmektedir.
 
Matsutake Mushroom
 
Matsutake Mushroom –Cedir Muhroom
 
Among the mushrooms that have been in Japanese food culture for more than 1000 years, the cedar mushroom, which they call matsutake, is very valuable. In a poem written in 750 AD, cedar mushroom is praised as a useful and important food for human health.
 
 Cedar mushroom, which was a sign of nobility and wealth in the 13th and 17th centuries
It was a gift that people who have an important place in wealthy societies give each other for special occasions or during special visits they make. In the same centuries
In the Japanese palace, only the immediate circle of the ruler was allowed to eat this mushroom, and other palace staff were prohibited from eating the mushroom.
 
 Until the beginning of the 20th century, cedar mushroom was seen as a symbol of productivity, productivity and happiness, today the Japanese people attach great importance and value to this mushroom species and even eat this mushroom as per their belief. For this reason, many of the cedar mushrooms from the ünye and receive significant quantities of exports from Turkey.
 
Turkey is exporting this kind of mushroom is only to Japan. For export carried out by export companies in Antalya, Adana, Izmir, Mugla and Çanakkale, cedar mushrooms are collected by the people living in mountain villages and delivered to the exporter company within 1 day, after the special packaging made by the companies, they are exported to Japan by aircraft.
are being.

 

Ser Tabbah Gastronomi danışmanlığı Menü mühendisliği Restorant menüsü Marka yönetimi Anadolu Mutfağı Osmanlı Mutfağı